הליך תרומת ביצית

למי מיועד הטיפול בתרומת הביצית

תרומת ביציות מוצעת למטופלות המועמדות לטיפול הפריה חוץ גופית, אשר אינן יכולות לייצר ביציות באופן עצמי או שהביציות שלהן אינן באיכות מספקת, דבר המונע את הצלחת הפרייתן. במהלך התהליך, נשאבות הביציות מהתורמת ומופרות בתא זרע. לאחר מספר ימים מחדירים את הביצית המופרית לרחמה של מקבלת התרומה.

בישראל, משנת 2010, ישנו חוק תרומת ביצית, המסדיר את האפשרות לקבל תרומת ביצית בגבולות ישראל. יחד עם זאת, יישומו של החוק מורכב ועד היום למעשה, אין בישראל די תורמות על מנת לעמוד בדרישה של אלפי נשים שזקוקות לתרומה. 

במרפאה בחו"ל, במקביל להכנה הרחמית של המטופלת המבוצעת בארץ, מקבלת תורמת הביציות טיפול תרופתי המכין אותה לקראת שאיבת הביציות. את הביציות שנשאבו מהתורמת מפרים באמצעים מעבדתיים (בשיטת ICSI) עם זרע בן הזוג (או זרע תורם) והעוברים המתפתחים מועברים חזרה לישראל ומוחזרים לחלל הרחם של המטופלת במרפאה בארץ.

הטיפול בהפריה חוץ גופית בתרומת ביצית מהווה פתרון לאוכלוסיית הנשים הבאות:

  • נשים מעל גיל 45 (בהתאם לחוק הישראלי, נכון לשנת 2013), אם כי מרבית המרכזים המובילים בעולם מציעים את אלטרנטיבת תרומת הביציות כבר מגיל 42 או 43
  • נשים עם בעיות גנטיות המונעות פעילות שחלתית תקינה או חוסר שחלות.
  • נשים לאחר ניתוחי כריתת שחלה
  • נשים לאחר כישלונות טיפול מרובים עם ביציות עצמיות
  • נשים עם תגובה שחלתית ירודה לפרוטוקולים שונים של טיפול הורמונלי.

מגבלת הגיל: על פי החוק בישראל, המועד האחרון להחזרת עוברים הוא יום הולדתה ה-54 של המטופלת.

הכנת התורמת והנתרמת

הנשים המיועדות לקבל תרומת ביציות עוברות תהליך קפדני של בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה ובדיקות עזר נוספות בהתאם לגילן ולהיסטוריה הרפואית שלהן. כאשר בן הזוג הוא מקור הזרע, גם הוא עובר סדרת בדיקות, לפני קליטת הזרע במעבדה. בנוסף, מופנה בן הזוג לבצע בדיקות גנטיות בהתאם למוצאו והמלצת יועץ גנטי. במידה ובן הזוג נמצא נשא של מחלה גנטית כל שהיא, מובאת לארץ דגימת דם של מספר תורמות, הדגימה נבדקת לשלילת נשאות גנטית הזהה לזאת של בן הזוג ורק כאשר התורמת נמצאת לא נשאית לאותה מחלה היא מיועדת לתרום לזוג. לנשים המשתמשות בזרע תורם מומלץ לבחור זרע של תורם שעבר את מקסימום הבדיקות הגנטיות הקיימות.

המיועדת לתרום את הביציות עוברת תהליך של מיון קפדני הכולל היסטוריה רפואית ומשפחתית, בדיקות מעבדה לשלילת מחלות כרוניות או מחלות זיהומיות כלשהן, כולל הפטיטיס ואיידס ומספר בדיקות גנטיות האופייניות למוצא התורמות ולמקור הביצית כגון x שביר, סיסטיק פיברוזיס, מחלת ניוון שרירים מסוג SMA.

חשוב לציין כי במסלול של מנור מדיקל, כל התורמות עברו לפחות הליך אחד של הריון ולידה תקינים.

הליך תרומת ביצית

על ההליך הרפואי

הליך תרומת ביצית

לאחר השלמת הרשומה הרפואית, הכוללת את כל הבדיקות וטפסי ההסכמה הרלוונטיים, משלימות הנשים את ההסדרים האדמיניסטרטיביים בחברת מנור מדיקל.

התורמות עוברות הליך של גירוי הורמונלי לצורך גיוס זקיקים. במהלך הטיפול נעשה מעקב צמוד כדי להבטיח איכות וכמות ראויה של הזקיקים. בדרך כלל, התורמות הינן נשים צעירות ולפיכך ניתן לצפות שכל זקיק אכן יכיל ביצית באיכות טובה.

חשוב לציין, כל השאיבות של התורמות נעשות בנוכחות ובפיקוח צמוד של הצוות הישראלי. ההחזרה של הביציות המופרות ("העוברים") יכולה להיעשות מיד לאחר השאיבה, רק במידה והתבצעה סינכרוניזציה מלאה בין רירית הרחם של הנתרמת ובין מועד שאיבת הביציות אצל התורמת. מאחר ולא תמיד ניתן להגיע לסינכרוניזציה אופטימלית, לחלק מהמטופלות יש צורך להקפיא את הביציות המופרות ("העוברים") לצורך החזרה במועד מתאים. יש לציין, שבבית החולים "אסותא" מתבצעת ההקפאה בשיטה המתקדמת של ויטריפיקציה, כלומר הקפאה מהירה הגורמת לאחוזי הישרדות גבוהים מאד לאחר ההפשרה לצורך החזרה במועד מאוחר יותר. בשיטה זאת מושגים אחוזי הצלחה הדומים מאד לאלו של החזרת ביציות מופרות טריות.

החזרת הביציות המופרות לחלל רחם הנתרמת יכולה להיעשות במחזור טבעי כאשר יש מחזורים סדירים, או לאחר הכנת רירית הרחם על ידי גירוי הורמונלי.

בדרך כלל לאחר ההחזרה ניתנת תמיכה הורמונאלית לרירית הרחם. בהמשך מתבצעת בדיקת דם להריון.

העברה של הזרע – מדוע מעבירים זרע מוקפא

העברת זרע מישראל למרכז הרפואי בחו"ל מתבצעת על ידי השליח של מנור מדיקל, בתנאי הקפאה עמוקה, זאת על פי בקשת המטופלים ובהתאם לייפוי הכוח הניתן על ידם למנור מדיקל.

שרידותם של תאי זרע את תהליך הקפאה-הפשרה נעה בממוצע בין % 30%-60. מכיוון שמספר תאי הזרע ההתחלתי ברוב המקרים נמדד במיליונים, לאחר ההפשרה מספר תאי זרע ששורדים את התהליך ומתאימים להפריה הינו גבוה בהרבה ממספר תאי הזרע הנחוץ לצורך ההפריה. לכן, אין שום בעיה בשינוע של זרע מוקפא.

במקרים נדירים, כאשר מספר או תנועתיות של תאי הזרע של בן הזוג הינם נמוכים מאוד, לא מתאפשר תהליך של הקפאה-הפשרה ועל מנת להגדיל את הסיכוי להפריה יש צורך בהגעה לקליניקה בחו"ל לצורך מתן הזרע. במקרים כאלה נציגי החברה מתאמים את זמני הטיסות, לינה ושהיה בחו"ל ומלווים את בני הזוג לאורך כל הנסיעה לחו"ל.

הליך תרומת ביצית

איפה מקפיאים ביציות מופרות ובאיזה יום.

כאמור, ברוב המקרים ביציות מופרות מועברות במצב טרי מהקליניקה בחו"ל לישראל. לאחר החזרת הביציות המופרות לרחם, במידה ונותרו ביציות מופרות עודפות באיכות טובה, בעלות סיכוי להקפאה-הפשרה, הן מוקפאות בבית החולים בישראל. במקרים מסוימים, על פי המלצת הרופא המטפל ובתאום מלא עמו, הביציות המופרות עוברות את תהליך ההקפאה בקליניקה בחו"ל ומועברות לבית החולים בארץ בתנאי הקפאה עמוקה לצורך שימוש עתידי.

הביציות המופרות מוקפאות בשיטת הזיגוג (ויטריפיקציה) על ידי אמבריולוגים בעלי ניסיון רב. קיים תאום מלא לגבי שיטות ההקפאה בין צוותי האמבריולוגים בקליניקה בחו"ל ובארץ.

הליך תרומת ביצית

מה נחשב לביצית מופרית איכותית?

ביצית מופרית טובה, הינה כזאת אשר לאחר 42 שעות (יום-2) מרגע ההפריה התחלקה ל-4 תאים כאשר נפח השברים (פרגמנטציה) לא עולה על 10% מנפח הביצית המופרית. לאחר 64-65 שעות מרגע ההפריה (יום-3) ביציות מופרות באיכות טובה נחשבות כאלו שהתחלקו ל- 6-8 תאים עם עד 10% פרגמנטציה.

הליך תרומת ביצית